CHILLI PAPRIKA

Pálivé čili papričky se dostaly na Západ z Indie roku 1548. Gerard je popisuje, jako „nadmíru pálivé a suché, dokonce ve čtvrtém stupni“ a doporučuje se na skrofulózu, rozšířenou infekci mízních krčních uzlin a kůže, zvanou krtice.
Kayanský pepř byl oblíbený v 19.století u Fyziomedikalistů, kteří využívali jeho zahřívajících vlastností při nachlazeních, revmatismu a depresi.

povaha: ZAHŘÍVAJÍCÍ
chuť: SLADKÁ, HOŘKÁ, OSTRÁ
element:OHEŇ

Chilli paprika dle TČM:
– silně posiluje nedostatečnou krev
– zastavuje krvácení a rozprouďuje blokádu krve
– zahřívá vnitřní chlad

Krém na celulitidu s chilli paprikou

Zázvor lékařský

Užívané části jsou plody:

čerstvé čili papričky plody
🌶Jsou silný stimulující prostředek pro celé tělo
🌶zvyšují prokrvení
🌶tonizují nervovou soustavu
🌶zvyšují chuť k jídlu
🌶uklidňují zažívání
🌶stimulují energii jang
🌶podporují pocení
🌶mají antibakteriální účinek, proto se ideálně hodí pry rýmě a nachlazení, chrapotu,

Olej a mast z čili papriček
Jsou na kůži méně pálivé a dráždivé, než syrové plody.

NÁLEV– pro povzbuzení zažívání
TINKTURA– pro stimulaci oběhové soustavy
OBKLAD– revmatické bolesti, podvrtnutí, zhmoždění
MAST– na omrzliny, pokud není porušená kůže
KLOKTADLO– stavy slabosti a fyzické nedostatečnosti
MASÁŽNÍ OLEJ– na revmatismus a při artritidě

Po manipulaci s čili paprikami se nedotýkejte očí ani žádných poranění.

 

zdroj: Velký atlas léčivých rostlin Penelope Odyová

Napsat komentář