Pálivé čili papričky se dostaly na Západ z Indie roku 1548. Gerard je popisuje, jako „nadmíru pálivé a suché, dokonce ve čtvrtém stupni“ a doporučuje se na skrofulózu, rozšířenou infekci mízních krčních uzlin a kůže, zvanou krtice. Kayanský pepř byl oblíbený v 19.století u Fyziomedikalistů, kteří využívali jeho zahřívajících vlastností při nachlazeních, revmatismu a depresi.
čerstvé čili papričky plody 🌶Jsou silný stimulující prostředek pro celé tělo 🌶zvyšují prokrvení 🌶tonizují nervovou soustavu 🌶zvyšují chuť k jídlu 🌶uklidňují zažívání 🌶stimulují energii jang 🌶podporují pocení 🌶mají antibakteriální účinek, proto se ideálně hodí pry rýmě a nachlazení, chrapotu,
Olej a mast z čili papriček Jsou na kůži méně pálivé a dráždivé, než syrové plody.
NÁLEV– pro povzbuzení zažívání TINKTURA– pro stimulaci oběhové soustavy OBKLAD– revmatické bolesti, podvrtnutí, zhmoždění MAST– na omrzliny, pokud není porušená kůže KLOKTADLO– stavy slabosti a fyzické nedostatečnosti MASÁŽNÍ OLEJ– na revmatismus a při artritidě
Po manipulaci s čili paprikami se nedotýkejte očí ani žádných poranění.
zdroj: Velký atlas léčivých rostlin Penelope Odyová
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.SouhlasímNeVíce