Sušení bylinek
Sušením bylinek si můžeme vytvořit zásoby našich oblíbených bylinek nejen na zimní období. Cesta k úspěchu má několik pravidel, které pokud budeme dodržovat, dostane se nám úspěchu v podobě zásob našich oblíbených bylinek a koření.
U sušených bylinek by se měla být zachovana jejich původní barva (při nadměrné teplotě, nebo slunečním svitu bylinky zčernají). Bylinky nesmíne ukládát na hromadách, ale rozprostřít je. Nedoporučuje se šušit na přímém slunci, nýbrž ve stínu, nebo polostínu, dobře větrané místnosti, jako kůlna, půdy, ale sušit můžeme třeba i v obýváku. Místnost by měla být čistá a bezprašná.
Sesbírané bylinky volně rozložíme na hrubé plátno, nebo čistý papír. Velmi vhodné je sušení bylinek na tzv. lískách, neboli rámech. Případně je zavěsit do svazků. Sušení zahájíme ihned po sběru. Pokud bylinky sušíme na látce, či papíru rozprostřeme je v co nejtenční vrstvě, silné byliny často obracíme a naopak u křehčích kousků. Bylinky před sušení nemyjeme. Teplota sušení by neměla překročit 35°C. Sušení trvá tak dlouho, až jsou bylinky křehké a lehce se drolí. Nedoporučuje se sušit více léčivých bylinek v jedné místnosti.
Sušení v troubě
Pokud nám počasí a okolnosti nepřejí pro přirozené sušení bylinek, můžeme jako alternativu využít trouby nebo speciálních sušičky na potraviny. Při použití trouby, nebo sušičky je velmi důležité sledovat nastavenou teplotu a hlídat dobu sušení, abychom bylinky nespálili. Doporučená teplota sušení v troubě a v sušičkách se může u různých druhů a částí rostlin lišit, obecně doporučená teplota je kolem 30°C, avšak nesmí přesáhnout 35°C. Sušení v mikrovlné troubě se nedoporučuje.